Francqui-Leerstoel
De Belgische (Collen-)Francqui-leerstoelen, opgestart in 1933, vormen één van de kernactiviteiten van de Stichting. De Stichting financiert deze leerstoelen en beoogt hiermee om de samenwerking van en uitwisseling tussen (grotendeels Belgische) universiteiten te bevorderen en academische excellentie in de kijker te zetten.
De Belgische Francqui-Leerstoelen bestaan uit een tiental college-uren. Aan deze lesuren gaat een inaugurale les vooraf die uitstraling geeft aan het betrokken onderzoeksdomein en de relevantie ervan in de verf zet. Ze biedt ook de kans aan wetenschappers uit dat domein om elkaar te ontmoeten en in debat te gaan.
Wanneer de Leerstoel een biomedisch wetenschappelijk onderwerp heeft, wordt deze gefinancierd door het Collen-Francqui-fonds en draagt ze de titel Collen-Francqui Leerstoel.
[Raadpleeg de lijst van titularissen]
Opzet
De Francqui-Stichting nodigt de Belgische universiteiten jaarlijks uit om een aantal (Collen-)Francqui-Leerstoelen op het getouw te zetten. Deze zijn bedoeld om een hoogleraar van een andere Belgische Universiteit, voor een reeks van tien lesuren (met inbegrip van een inaugurale Les), uit te nodigen.
De lesuren van een (Collen-)Francqui-leerstoel zijn niet bedoeld als onderdeel van het gewone onderwijs, maar als een betekenisvolle aanvulling.
Het zijn de universiteiten zelf die de houder van een Francqui-Leerstoel uitnodigen.
Omvang van de toegekende steun
De Stichting financiert het honorarium van de titularis van een Francqui-Leerstoel ten belope van 6.000 euro.
Elk jaar bepaalt de Stichting hoeveel kandidaten elke universiteit kan voordragen voor een Belgische (Collen-)Francqui-Leerstoel.
In het geval een universiteit wordt uitgenodigd om twee Leerstoelen te organiseren, kan één van deze beide Leerstoelen toevertrouwd worden aan een hoogleraar, die verbonden is aan een niet-Belgische, Europese onderzoeksinstelling .
Procedure voor aanvraag van (Collen-)Francqui-Leerstoelen.
De Francqui Stichting nodigt de universiteiten jaarlijks uit om één of meerdere kandidaten voor een (Collen-)Francqui Leerstoel voor te dragen.
Daartoe dienen universiteiten ten laatste op 15 mei bij de Stichting een dossier in. Dit dossier wordt onderbouwd met een duidelijke en overtuigende motivatie over de voorgedragen kandidaat-houders van een (Collen-)Francqui-leerstoel.
Meer specifiek bevat het aanvraagdossier :
- het curriculum vitae van de voorgedragen kandidaten;
- een lijst van zijn/haar publicaties
- tekst van maximum 15 sleutelwoorden die het onderzoeksgebied omschrijven.
De Francqui- Stichting behoudt zich het recht om de Leerstoel niet te steunen, indien het dossier niet beantwoordt aan de vooropgestelde kwaliteitscriteria.